Pasja oblačila. Uporaben pripomoček ali modna muha?

Pasja oblačila. Uporaben pripomoček ali modna muha?
  • Pasja oblačila. V deževnem vremenu je dežni plašček zelo uporaben.
  • Topel plašček
Na policah trgovin s pasjo opremo najdemo vse več artiklov, med njimi tudi pravo modno kolekcijo oblačil iz različnih materialov, za različne priložnosti. Ali naši kosmatinci pasja oblačila resnično potrebujejo, ali je to še ena plat počlovečenja živali?
Kar nekaj pasjih lastnikov bi odgovorilo, da je plašček nujen del pasje opreme, prav toliko pa bi jih zavilo z očmi in menilo, da so popolnoma nepotrebni. Kot vedno, bi se lahko strinjali z obema pogledoma. Odvisno je predvsem od tega, za kakšno oblačilo gre.

Uporabna pasja oblačila

1. Dežni plašček

Tanek, vodoodporen plašček, ki psa ščiti pred dežjem. Uporaben pri psih z bujno dlako, ki se dolgo sušijo in bi vlaga lahko škodila njihovemu zdravju. Letos sva dežna plaščka namenila tudi najinima veterankama. Lee ima težave s hrbtom. Stanje je bilo v preteklem letu očitno slabše v hladnem deževnem zimskem obdobju. Letos, ob uporabi plaščka v hudih nalivih, je situacija veliko boljša, psička je brez bolečin.

2. Topel plašček

Debelejše, podloženo oblačilo, ki služi kot zaščita pred hudim mrazom. Uporaben pri zelo nizkih temperaturah, pri slabo odlakanih in golih psih, ali psih, ki so dlje časa na miru na mrazu. Recimo psi na treningih iskanja v snežnih plazovih ali na tekmah, kjer pregreti morajo čakati, da pridejo na vrsto.
Menim, da v naših vremenskih razmerah, zdravi psi v dobri kondiciji toplega plaščka ne potrebujejo za vsakodnevni sprehod. Seveda mora ta biti aktiven, pes se mora zunaj živahno gibati.

3. Gamaše

Rokavčki, ki segajo od komolca do šape na sprednjih in od nad kolena do šape na zadnjih tacah so lahko zelo uporabni pri dolgodlakih psih, ki se jim na zavesicah v globokem snegu delajo kepe.

4. Hladilni plašček

Namenjen je ohlajanju psa pri ekstremno visokih temperaturah. Pred uporabo ga namočimo v vodo, ki z izhlapevanjem služi za ohlajanje telesa. Mi jih poleti uporabljamo, ko moramo v najhujši vročini ven. Zelo se je obnesel na potovanju na morje, ko smo morali nekaj časa čakati na trajekt.

5. Plašček za pomirjanje

Znan pod imenom tundershirt. Majica, ki psa tesno ovije po telesu in ga s tem pomirja.

6. Oblačilo kot zaščita pred praskanjem, grizenjem

Če ima pes rano na šapah ali si liže kakšno kožno spremembo po telesu, mu lahko z nogavičko ali majico to onemogočimo.

7. Pasji čevlji

V poštev pridejo za zavarovanje poškodovane blazinice ali kremplja. Za zaščito blazinic jih uporabljajo reševalci za zaščito psa na ruševinah, kjer je veliko črepinj, planinci na neprijetnih skalnatih poteh, ali lastniki, ki se ukvarjajo s pasjo vleko sani, kjer psi več kilometrov pretečejo po zmrznjeni podlagi. Pri občutljivih psih pridejo prav tudi za hojo po soljenih pločnikih pozimi, saj tako preprečimo vnetje kože med blazinicami.

Neuporabna pasja oblačila

Vsa, tudi zgoraj omenjena oblačila, ki so uporabljena kot modni dodatki in ne zaradi prave potrebe. Posebej pa ne odobravam raznih modnih oblačil kot so rekelci, metuljčki, trenirke, kapice, plesne oblekice, kostumi in podobne norosti, ki si jih izmisli človek.
Oblačila za pse so torej lahko čisto uporabna, lahko pa so tudi način za počlovečenje,ali celo zlorabo naših najboljših prijateljev. Vsak lastnik se sam odloči o nujnosti njihove uporabe, pri tem pa naj prevlada zdrava kmečka pamet.
Call Now Button