Zdrava pasja prehrana

Zdrava pasja prehrana

Tako kot človek, mora tudi pes imeti uravnoteženo prehrano, s katero vnese v telo v ustreznem razmerju vse potrebne hranljive snovi. Psa lahko hranimo z doma pripravljeno ali surovo hrano, lahko pa mu dajemo tudi tovarniško pripravljeno suho ali mokro hrano. Če hrano pripravljamo sami, moramo paziti, da pravilno doziramo beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vitamine in minerale. Pri visoko kvalitetni tovarniški hrani nam za to ni treba skrbeti, saj so te hrane pripravljene glede na pasje potrebe. Mladiči imajo drugačne potrebe kot odrasli psi in tovarniške hrane so pripravljene za točno določene starostne skupine. Zadnje čase se pojavljajo tudi pasemsko specifične hrane, ki pa so predvsem modna muha.

 

Količina hrane in število obrokov

Pri tovarniško pripravljeni hrani so na embalaži okvirne količine za določeno težo odraslega psa. Te količine je potrebno prilagoditi glede na potrebe in presnovo psa. Če se nam pes začne rediti, količino zmanjšamo, če hujša pa jo povečamo.

Mladič do 3. meseca starosti naj dobi 4 obroke na dan, do 6. meseca 3 obroke, nato pa do konca življenja 2 obroka. Hraniti psa samo enkrat dnevno ni priporočljivo, saj je taka količina hrane velika obremenitev za želodec.

Priboljški

V trgovinah najdemo veliko različnih pasjih priboljškov. Psi priboljškov ne potrebujejo, prodajajo jih bolj za nas, pasje skrbnike. Paziti moramo, da psu ne dajemo preveč takšnih poslastic, saj so zelo kalorične, nimajo pa velike hranilne vrednosti. Piškoti najrazličnejših oblik in okusov so uporabni za nagrajevanje, kože, bikovke, sapniki, ušesa in podobni sušeni klavniški odpadki pa odlični za zaposlitev psa, ko nimamo časa, da bi se z njim ukvarjali.

Obstajajo tudi igrače za pse, ki jih lahko napolnimo s priboljški in tako psu podaljšamo zabavo.

Paziti moramo, da priboljške odštejemo od pasjega dnevnega obroka, da se ne bo preveč poredil.

Hrana, ki za pse ni primerna

Psom ne dajemo ostankov našega kosila, saj je za pse preveč začinjena. Prav tako psom ne dajemo sladkarij in slaščic. Večini odraslih psov ne ustreza mleko, lahko pa jim dajemo mlečne izdelke, kot so jogurt, sir in skuta. Pazimo, da psom ne dajemo preveč kosti, saj lahko povzročijo bruhanje, drisko ali zaprtje. Psu ne dajemo surovega jajčnega beljaka, saj vsebuje snov, ki razgrajuje enega od vitaminov B-kompleksa.

Za psa strupena hrana: grozdje, čebula, čokolada, brazilski oreščki. Teh jedi psom ne smemo dajati!

Call Now Button