Prihod pasjega mladiča

Prihod pasjega mladiča

Odločili smo se, da bo v naše človeško krdelo prišel pasji član. Neglede na pasmo se moramo najprej vprašati, če imamo dovolj časa, de se bomo s psom ukvarjali, če bomo psa sprehajali ob vsakem vremenu vsaj 10 ali več let, če bomo lahko primerno skrbeli za njegovo zdravje in prehrano, če bomo prve mesece brisali za njim lužice in kupčke ter če bomo v urbanem okolju za njim pobirali iztrebke.

Če smo tem vprašanjem pritrdili, se moramo odločiti, katera pasma bi našemu načinu življenja najbolj ustrezala. Ne smemo se odločiti le na podlagi izgleda male kepice, saj ima vsaka pasma svoje značilnosti. Pasmo izberemo na podlagi izgleda, velikosti, aktivnosti, ki jo želimo s psom početi, prostora, kjer bo pes bival, zahtevnosti šolanja in potrebnega predznanja za obvladanje določene pasme. Lahko si pomagate s portalom pasme-psov.si, kjer najdete opise 126 različnih pasem. Na podlagi ankete pa lahko ugotovite, katere pasme psov so najbolj primerne za vas.

Pasjega mladiča ne smemo kupiti kot štruco kruha, o nakupu moramo razmisliti, se pozanimati o različnih vzrediteljih. Če se odločimo za posvojitev psa v zavetišču, ga večkrat obiščimo in peljimo na sprehod, da vidimo, kako se odziva v različnih situacijah.

Preden gremo kužka iskat, moramo doma pripraviti vse potrebno. Kupiti moramo posodici za hrano in vodo, ovratnico in povodec, ležišče, kletko v kateri bomo imeli mladiča, ko ga ne bomo mogli imeti pod nadzorom, pesjak in izolirano pasjo uto, če bo pes živel na vrtu, igračke, kože za zvečenje, krtačo, kliker ter ostale pripomočke za šolanje psa. Poskrbeti je potrebno, da kuža ne bo imel dostopa do električnih kablov in ostale opreme, za katero nočemo, da dobi kakšen odtis pasjih zobkov. Zavedati se moramo, da mlad pes lahko v stanovanju naredi precej škode, če ima dostop do različnih stvari in če ne uspe na drugačen način potrošiti energije. Poskrbimo tudi, da kuža ne bo mogel nenadzorovano tekati po stopnicah in da ne bo mogel uiti z vrta.

Preden pride kuža, se z ostalimi družinskimi člani dogovorimo, kakšna pravila bodo veljala v našem človeško-pasjem krdelu in se jih bomo vsi držali. Določiti je potrebno kam bo kuža smel in kam ne, kje bo lahko spal in kje ne, kdo ga bo hranil, kdo sprehajal.

Ko kužka pripeljemo domov, mu moramo dati čas, da se privadi novega okolja. Sam nam bo pokazal, kje se počuti najbolje in tam mu pripravimo ležišče. Ko se umiri mu ponudimo hrano, najbolje da enako, kot jo je jedel do takrat. Ponavadi nam že vzreditelj ob predaji mladiča da nekaj hrane, s katero je bil mladič hranjen v leglu.

Mladičku prve dni razkažimo naš dom in bližnjo okolico, nato pa ga začnimo voziti na sprehod na različne lokacije. Splača se razmisliti o obisku pasje male šole, s katerimi bomo našega psa še dodatno socializirali.

Ves trud, ki ga bomo vložili v prve mesece skupnega življenja z našim psom, bo bogato poplačan, saj bo kuža odrasel v lepo vzgojenega spremljevalca, ki nas bo brez težav lahko spremljal na vsakem koraku.

Call Now Button