Nega vašega psa

Nega vašega psa

Vsakega psa, neglede na velikost, pasmo in vrsto dlake, je potrebno negovati. Res je, da je za nekatere pse dovolj, če jih enkrat tedensko počešemo in do dvakrat letno skopamo, druge pa je potrebno dnevno česati ali redno frizirati. Psa moramo na negovanje navajati že od vsega začetka. Mladička postopoma navajamo na česanje, tuširanje, brisanje, feniranje, striženje krempljev, čiščenje notranjosti uhljev, ščetkanje zob, striženje dlake.

Količina potrebne nege ni vedno sorazmerna z dolžino dlake. Tako večina ovčarskih pasem, kljub temu, da imajo srednje dolgo dlako, ne potrebujejo drugega kot tedensko česanje, saj je kvaliteta dlake takšna, da umazanija z nje odpade, ko se dlaka posuši. Nekaj več časa moramo posvečati krtačenju le v času menjave dlake. Na drugi strai pa so psi s kratko dlako, ki izgledajo popolnoma nezahtevni glede nege, a se njihova špičasta odpadla dlaka zarije v vsa oblačila, oblazinjeno pohištvo, ležišča… in če se temu hočemo izogniti, jih moramo redno krtačiti. Posebno poglavje so psi, ki jim dlaka ne odpada in jih zato moramo redno striči. Če želimo pse takih pasem razstavljati, moramo negi posvetiti res ogromno časa, če pa jih imamo za hišne ljubljenčke, jih lahko vsakih nekaj mesecev postrižemo na kratko in imamo tako nekaj časa mir.

Že pred nakupom mladička se moramo pozanimati, kakšne pripomočke bomo rabili za njegovo nego. Za različne tipe dlake obsatjajo različni glavniki, krtače, škarje… O tem nam bo najbolje svetoval vzreditelj ali poznavalec pasme, lahko pa zaupamo tudi trgovcu v trgovini za živali.

Psu moramo redno pregledovati dolžino krempljev in mu jih po potrebi skrajšati. Prav tako moramo redno pregledovati notranjost uhljev in če so umazani, jih očistimo s temu namenjenim sredstvom in koščkom vate. Ščetkanje zob naj bo na sporedu vsaj dvakrat tedensko.

Danes, ko imamo pse v stanovanjih, jih moramo pogosteje okopati, vendar ne pretiravajmo. Kvalitetni pasji šamponi so varni, a s pretiranim kopanjem psom odstranjujemo maščobo, ki kožo varuje pred zunanjimi vplivi.

Oprema, ki jo potrebujemo za nego psa:

  • Glavnik ali krtača
  • Šampon
  • Brisače
  • Klešče za nohte
  • Pinceta za klope
  • Čistilo za pasje sluhovode
  • Škarje ali strojček za striženje (če imamo psa, ki ga je potrebno striči)
  • Zobna ščetka in pasta

Pri izbiri pasme torej moramo pomisliti tudi na to, koliko časa smo pripravljeni posvetiti negi psa. Slaba nega lahko pripelje tudi do bolezni, predvsem pa bo okolica nas in našega pasjega prijatelja veliko lepše sprejela, če bo urejen.

Call Now Button