Pasji šport – Frizbi

Pasji šport – Frizbi

Frizbi (ang. dogfrisbee, disc dog) je razmeroma mlad kinološki šport v Evropi in Sloveniji. Glavni poudarek tega športa je na tem, da uživata pes in vodnik pri varnem in spretnem metanju in lovljenju frizbijev. Šport s frizbiji ima veliko različnih disciplin, najbolj znane so naslednje:

  1. Freestyle
  2. Minidistance
  3. Time trial
  4. Dogdartbee

Freestyle

Nastopata vodnik in pes, ali pa dva vodnika in en pes. Pes mora biti star najmanj 18 mesecev, vodnik pa najmanj 8 let. Na voljo imata od 5 do 10 frizbijev . Skupaj sestavita koreografijo na glasbo po svoji želji v katero vključita poljubne trikce, preskoke, odboje psa od vodnikovega telesa in različne mete v tekočo celoto. Časovna omejitev nastopa je od minute in pol do dveh minut. Čas začne teči, ko je prvi frizbi vržen v zrak.

Minidistance (Toss & Fetch)

Tekmujeta vodnik in pes, katera imata na voljo en frizbi. Čas za metanje je omejen od 60 do 90 sekund. Igrišče je dolgo do 50 yardov, široko 25 yardov, oznake so na vsakih deset yardov. Ujeti frizbiji morajo biti znotraj narisanega igrišča. Če pes ujame frizbi v zraku, dobita vodnik in pes dodatne točke.

Time trial

Vodnik in pes imata na voljo en frizbi. Frizbi mora vodnik v najkrajšem času dvakrat vreči čez označeno linijo (npr.20 yardov). Pas mora čimprej ujeti frizbi in ga čim hitreje vrniti vodniku.

Dogdartbee

Pes in vodnik imata na voljo en frizbi. Tekmuje se v treh nizih. V enem nizu imata na voljo tri mete, torej skupno devet metov. Tukaj je zelo pomembna usklajenost psa in vodnika, ter natančnost meta. Na tleh je narisana tarča s conami kot pri pikadu, oddaljena npr. 15m. Če pes ujame frizbi in pristane na sredino tarče s prednjima tačkama dobi za to maksimalno število točk. Večja ko je oddaljenost iz centra tarče manj točk dobita vodnik in pes.

Viri: www.flipsi.net

Call Now Button