Skrb za pasje zdravje in cepljenja

Skrb za pasje zdravje in cepljenja

Za zdravje našega psa največ naredimo sami s kakovostno prehrano, vzdrževanjem telesne kondicije, dovolj primernega gibanja, življenjem brez stresa in redno skrbjo za preventivna zdravljenja.

Psa moramo opazovati in redno pretipati po vsem telesu, da čimprej opazimo morebitne težave in pravočasno obiščemo veterinarja. Najbolje je, da psa že kot mladička navadimo, da se pusti pregledati in pretipati po vsem telesu. To naredimo med crkljanjem. Psu pregledamo šapice, ušesa, oči, gobček in kožo ter dlako.

Posebno pozornost moramo posvetiti negi zob, saj bolezni zob in obzobnih tkiv lahko pripeljejo do sistemskih bolezni. Psi si zobe čistijo s tem, da žvečijo kosti ali kakšne žvečilke iz sušene kože, vendar jih najbolje čistimo s ščetkanjem. Psa na ščetkanje navadimo postopoma, najprej oščetkamo samo en zob, ko se tega navadi pa postopoma napredujemo. Uporabimo ščetko in posebno zobno pasto za pse. Vedno ga za sodelovanje nagradimo in kmalu se bo razveselil, ko bomo ščetko prijeli v roke.

Preventiva

Da preprečimo okužbe, moramo psa vsakoletno cepiti proti kužnim boleznim (pasja kuga, parvoviroza, leptospiroza, kužni hepatitis, kužni kašelj). Proti kužnim boleznim je mladič cepljen že v leglu, cepljenje ponovimo čez 1 mesec in ga nato ponavljamo vsako leto. Vsako leto je potrebno psa cepiti tudi proti steklini, kar je obvezno po zakonu (1. mora biti cepljen pri starosti treh mesecev).

Poleg cepljenj spada v preventivo za pasje zdravje tudi dajanje sredstev proti notranjim (gliste in trakulje) in zunanjim (bolhe, klopi) zajedavcem. V primorski regiji je potrebno preventivno tretirati psa tudi proti dirofilariozi (srčna glista), ki jo prenašajo komarji.

Zajedavci niso samo slepi potniki psa, prenašajo lahko resne bolezni. Bolhe lahko povzročajo alergijo in prenašajo trakuljo, klopi prenašajo bolezni, kot so erlihioza, babezioza in Lymska borelioza.

Sredstva proti notranjim zajedalcem je mladiču do 3 mesecev potrebno dajati na 14 dni, do 6. meseca enkrat na mesec, nato pa do konca življenja trikrat do štirikrat na leto. Sredstva proti bolham in klopom dajemo enkrat mesečno. Prav tako tudi sredstvo proti srčni glisti, vendar le v obdobju, ko so prisotni komarji (april – november).

Call Now Button