Naš je priden, nič ne bo naredil!

Naš je priden, nič ne bo naredil!

Ali je to, da pes ni agresiven, dovolj, da ni moteč za okolico?

K pisanju tega prispevka me je spodbudila debata na enem od socialnih omrežij, o tem, ali je prav, da se psi prosto sprehajajo po okolici in sosednjih parcelah, saj je tako že od vedno. Ali pa ima sosed pravico biti jezen, če se tuj pes podpisuje na njegov avto in vogale hiše, nadleguje psičko, ali izziva možnost pretepa z njegovim psom.

Eden prvih naukov, ki jih poskušamo vcepiti tečajnikom v tečaju VIP ZAČETNIK je, da kot dobri lastniki morajo poskrbeti, da s svojim psom niso moteči za okolico. Saj ostalim ljudem, pa naj bodo lastniki psa, ali ne, ni potrebno prenašati lajanja, lulanja, čiščenja pasjih iztrebkov z obuval, skakanja in siljenja v njih ali njihovega psa, preganjanja njihovih mačk, kokoši. Ni se jim treba počutiti ogroženo, ko mimo našega psa tečejo, kolesarijo, se sprehajajo s svojim psom, ali se mimo pripodi njihov otrok.
Kdor si želi imeti opravka s psom, si ga vzame, če te možnosti nima, pa občasno obišče zavetišče ali prijatelje, ki imajo psa in se z njim pozabava.

Potrebno je razumeti, da niso vsi ljudje tako pasji, kot smo sami. Mogoče so imeli s psom kdaj slabo izkušnjo, se jih bojijo, ali pa jim psi enostavno niso tako pri srcu. Tudi nogometa recimo, ne obožujemo vsi. Mogoče pa so prav tako pasji kot mi, a imajo psa, ki zaradi vedenjskih, zdravstvenih ali drugih razlogov ni primeren za pasjo družbo. Morda pa se drugemu lastniku enostavno ne da ukvarjati z vami in z vašim kosmatincem. Vse to je treba spoštovati in omogočiti ostalim, da v miru živijo svoje življenje.

Lastniki večinoma mislijo, da je to, da pes ni agresiven, dovolj, da jih mora okolica sprejemati in jim je vse dovoljeno.
Predstavljajte si, da ste lastnik psa, ki bi se zaradi takih ali drugačnih razlogov zagnal v vsakega psa, ki ga sreča. Vi ste kot vesten lastnik težavo prepoznali, poiskali pomoč, ki ste jo verjetno tudi drago plačali in se trudite psa prevzgojiti. Vsakič, ko naletite na psa, prostega, brez nadzora, tudi če je najprijaznejši in nenevaren, obstaja možnost, da bo prišlo do pretepa, kar bo vaš dotedanji trud izničilo in nadaljna prevzgojna bo še težja. Jaz bi bila v takem primeru besna na lastnika spuščenega psa in mislim, da povsem upravičeno.

Če bi se vsi lastniki držali načela, da s svojim psom ne obremenjujejo okolice, bi bilo manj nestrpnosti in nasilja nad psi. Bodite vzorni lastniki, poskrbite za socializacijo in vzgojo svojega psa in ga ne puščajte brez nadzora!

Call Now Button