Aktivni pasji sprehodi

Aktivni pasji sprehodi

Dolgčas in presežek energije sta najpogostejša razloga za vedenjske težave pri psih. To je logično, saj so predniki psov imeli zelo aktivna življenja. Približno 80% svojega budnega časa so porabili za lov in iskanje hrane.

Skozi vso zgodovino je pes pomagal človeku pri najrazličnejših opravilih (npr. čuvanje živine, pomoč pri lovu, pašnja,…). Večina današnjih psov te možnosti nima in ves dan ne počne ničesar. Zato današnjemu psu sprehod predstavlja edino pravo aktivnost, kjer lahko sprosti svojo energijo. Pes naj bi dnevno potreboval za normalen razvoj in mirno življenje vsaj en dolg sprehod. Če psu ne omogočimo sprehoda, bo svojo energijo preusmeril v druge aktvnosti kot npr. neprestano lajanje, uničevanje pohištva, trganje oblačil,…

Kaj so aktivni pasji sprehodi?

Z našim psom se lahko sprehajamo na 2 načina. Prvi je pasivni, kjer se s psom ne ukvarjamo. Pri takem sprehodu pes po lastni presoji usmerja svojo energijo in pozornost. Največja težava pri takih sprehodih je ta, da se lahko pes nauči veliko neželenih vedenj, kot npr.: lovljenje divjadi, kokoši, mačk, skakanje po mimoidočih ljudeh, pobiranje hrane po tleh, kar je včasih lahko tudi zelo nevarno.

Drugi način je aktivni sprehod. Med takim sprehodom lahko okrepite vez z vašim psom. Na začetku sprehoda pustimo psa, da opravi vse potrebe. Potem pa se z njim igramo , vadimo vaje poslušnosti in delamo trikce. Vsak predmet, ki ga srečamo na sprehodu (npr. storžek ali veja) je lahko odličen predmet za igro. Vsak travnik je lahko odlično vadbišče za poslušnost in pozornost. Pes se bo naučil z nami sodelovati v vseh okoliščinah. Tudi na mestnih ulicah je lahko sprehod zelo zabaven, v gneči utrjujemo pozornost. Tako bomo lahko izkoristili sprehode in napredovali pri šolanju in vzgoji našega psa. Sprehod lahko uporabite tudi za šolanje psa. Pomembno je, da na sprehod vzamete vso potrebno opremo.

Kaj lahko z našim psom počnemo na sprehodih?

  1. psu mečemo žogico
  2. skrijemo igračo in naučimo psa, da jo poišče
  3. lastnik se skrije, da ga pes poišče
  4. preskakovanje različnih ovir
  5. prinašanje predmetov
  6. vaje poslušnosti
  7. trikci
  8. naučimo psa da obkroži drevo
  9. vadimo odpoklic
Call Now Button