Pasja socializacija

Pasja socializacija

Socializacija je zapleten proces, v katerem se osebek prilagaja okolici, družbi in raznim dražljajem ter se uči primernih odzivov na okolje v katerem živi. Socializacijo delimo na primarno, ki poteka znotraj družine od rojstva naprej, v našem primeru v leglu, ter na sekundarno, ki poteka vse življenje, ko se kuža srečuje z novimi okoliščinami. Socializiran pes ni pes, ki pozdravlja in sili v vsa živa bitja, ki jih sreča, ampak pes, ki se zna obnašati v urbanem okolju, v katerem živi in se ne odziva pretirano na dražljaje, s katerimi pride v stik.

Dober vzreditelj bo poskrbel, da bo kuža že v obdobju primarne socializacije doživel različne situacije, kot so srečanje tujih ljudi, vožnja z avtomobilom, vodenje na povodcu, hrup sesalca in sušilca za lase… Mladič se bo ravnal po odzivu mame psice in če bo ona vse mirno prenesla, bo tako ravnal tudi mladič. Za nadaljno kužkovo socializacijo oziroma prilagojenost okolju pa je odgovoren vodnik, ki mora mladiča že v zgodnji mladosti seznaniti z različnimi okoliščinami, ki jih bo srečeval skozi življenje.

Psička moramo od prvega trenutka, ko pride k nam, seznanjati z različnimi situacijami. Najprej mu razkažemo dom in predstavimo pravila, kaj sme in česa ne, nato pa postopoma, dan za dnem, poskušamo najti nove izzive. S kužkom se sprehodimo skozi mesto, ob prometni cesti, omogočimo mu prijetne izkušnje z drugimi psi in drugimi domačimi živlami, peljemo ga z dvigalom, čez most, v restavracijo ali kavarno, predstavimo mu tuje ljudi vseh starostnih kategorij, pri vsem tem pa moramo skrbeti, da so vse izkušnje prijetne. Psa ne smemo siliti, dati mu moramo možnost, da sam izbere, ali se bo novosti pribljižal ali bo nekaj časa opazoval z razdalje.

Posebno priporočen pristop k socializaciji je obisk pasje male šole ali igralnih uric, kjer se kuža v nadzorovanem okolju sooči z novimi situacijami in se nauči ignorirati dogajanje okoli sebe in se koncentrirati na vodnika.

Pasja šola VIP redno organizirama začetne pasje tečaje. Glavni poudarek začetnih tečajev je socializacija psa in vzpostavitev dobrega odnosa med vodnikom in psom.

Kontaktirajte nas in si zagotovite mesto v naslednji skupini.

Zavedati se moramo, da dobra socializacija bistveno izboljša kvaliteto pasjega življenja in našega sobivanja. Poleg tega pa moramo vedeti, da socializacija ni trajna. Dopolnjevati in obnavljati jo moramo vse pasje življenje.

Call Now Button