Odpoklic psa

Odpoklic psa

Glavni razlog, ki ga navajajo tečajniki za vpis v pasjo šolo je, da želijo, da bi kuža prišel takoj, ko ga pokličejo. V urbanem okolju, kjer živimo, pridemo večkrat v situacijo, ko moramo psa priklicati, da ne bi ogrožal sebe ali motil okolice. Prav zato je odpoklic ena izmed najbolj pomembnih veščin vzgojenega psa.

Sliši se enostavno, a da se pes stoprocentno odzove na naš klic, ko je obkrožen z vrsto motečih dejavnikov, je potrebno veliko vaje in doslednsoti. Z učenjem odpoklica moramo pričeti takoj. V procesu učenja se ne sme zgoditi, da kuža naš klic presliši oziroma se nanj ne odzove. Temu se izognemo tako, da imamo psa ves čas na dolgem povodcu in da se izogibamo klicem v situacijah, v katerih je pes preveč osredotočen na okolje in na klic ne bi prišel. Če se zgodi, da se pes na klic ne odzove, ga ne lovimo in tečemo za njim, ampak zbežimo stran in se mu skrijemo. Pes, predvsem mladič, se bo hitro počutil negotov in bo prišel za nami. Ko pride do nas, se ga moramo razveseliti in ga nagraditi. Če ga bomo kregali, si prihoda k nam ne bo želel in še težje ga bomo priklicali.

Kako začeti z učenjem odpoklica?

Za učenje odpoklica se lahko poslužimo klasičnega pogojevanja. Psu povelje za odpoklic predstavimo kot besedo, ki napoveduje hrano. Ko bo pes pogojen, se ne bo mogel upreti želji, da čimprej pride do nas, saj bo vedel, da bo pri nas nagrajen. Vajo začnimo v okolju brez motenj, najbolje doma. Izberimo besedo, ki jo bomo vedno uporabili za priklicati psa (Pridi, Sem, Tu, žvižg…) in pripravimo priboljške. Izgovorimo besedo in psa nagradimo. To ponavljamo dokler ne opazimo, da se pes ob besedi zdrzne in pripravi na prihajajočo nagrado. Takrat poskusimo počakati, da pes pozornost preumeri na okolico in se oddalji in ga nato pokličemo. Takoj, ko se obrne proti nam, ga nagradimo. Psa imamo na povodcu in če se ne odzove, mu s povodcem nežno nakažemo gibanje v naši smeri in ga nagradimo, ko se odzove. Nato gremo v nova okolja in pričnemo postopno dodajati moteče dejavnike. Na območjih, kjer v bližini ni cest in drugih nevarnosti, psa odpnemo s povodca, vendar naj vedno za sabo vleče dolg, sledni povodec. Psa pokličimo, ko se oddalji in med igro z drugimi psi. Na sprehodih večkrat pokličimo psa samo zato, da ga nagradimo. Če ga bomo vsakič, ko bo pršel na odpoklic pripeli na povodec in prekinili njegovo zabavo, se bo prihodu k nam začel izogibati. Kuža naj pride, dobi nagrado, nato pa ga ponovno pustimo prosto tekati okoli. Če naše krdelo sestavlja več članov, si na sprehodu lahko psa podajamo. Kužka kličimo od enega do drugega in pri vsakem naj dobi nagrado. Tako se bo kuža zabaval, rekreiral in hkrati utrjeval odpoklic.

Za dober odpoklic je ključno, da pes ne pozna možnosti, da na klic ne bi prišel. To pomeni, da moramo poskrbeti, da ga pokličemo takrat, ko vemo, da se bo odzval, oziroma imamo možnost na njegov prihod vplivati z dolgim povodcem. Velja rek, 1 leto povodca, 10 let svobode!

Call Now Button