Pasja samokontrola

Pasja samokontrola

Samokontrola je sposobnost nadziranja svojih čustev, vedenj in želja, da bi kasneje prišli do željene nagrade. Je sposobnost učinkovitega upravljanja prihodnosti. Pasja samokontrola je ključnega pomena za sožitje v pasje-človeškem krdelu. Pes, ki se ima pod kontrolo, ne izsiljuje, zna počakati, je umirjen in sproščen.

Za utrjevanje pasje samokontrole obstaja veliko različnih vaj, ki jih je s psom priporočljivo izvajati vsakodnevno. Pes mora počakati na naše dovoljenje, da lahko gre skozi vrata, iz kletke ali avta, da lahko prične jesti, čeprav je njegova polna skleda že na tleh, da počaka v sedečem položaju na našo sprostitev, ko mu odpnemo povodec. Če se pes uspe obvladati, je nagrajen s tem, da lahko prosto teka, poje obrok, pride iz stanovanja, avta, kletke. Posebne vaje samokontrole so igre s kletko (Crate games) Susan Garret.

Te vaje moramo utrjevati in biti dosledni. Pes ne sme nikoli biti nagrajen, če se ni uspel obvladati (ne sme mu uspeti pojesti hrane, če vstane pred vašim dovoljenjem). Ker bo vedel, da mu samokontrola prinese nagrado, bo to z veseljem počel. Ta sposobnost je velik del pasje vzgoje. Pes, ki zna počakati in ne nadleguje in izsiljuje svojega vodnika, je nemoteč in ga imamo lahko vedno ob sebi.

Call Now Button