Kaj je kliker? Zakaj ga uporabljamo pri šolanju psov?

Kaj je kliker? Zakaj ga uporabljamo pri šolanju psov?

Kliker je majhna plasična škatlica s kovinskim jezičkom. Le-ta ob pritisku povzroči nastanek značilneka kovinskega »klik« zvoka.

Preden začnemo uporabljati kliker pri šolanju psa, je potrebno psa “vklikati”. Psu, ki klikerja ne pozna, ta zvok ne pomeni nič. Ko psa “vklikamo”, mu “KLIK” pomeni prihod nagrade.

Psa vklikamo na enostaven način. Sprožimo kliker “kliknemo” in psu damo priboljšek. Od psa ne zahtevamo ničesar. Vajo ponavljamo nekje 5 do 10 minut. Po nekaj dnevnih bo pes “vklikan” . Če je kuža “vklikan” boste najlažje prepoznali tako, ta testirate odziv vašega psa, ko je osredotočen na nekaj drugega. Če se bo takoj po »kliku« odzval, ste prvo fazo uspešno opravili.

 

Zakaj uporabljati kliker?

Namesto klikerja lahko vedno uporabljamo besedo kot npr. »Ja, to, priden …«. Vendar pa je zvok klikerja edinstven in veliko bolj enostaven od besede. Psi si ga takoj zaponmnejo in prepoznajo v trenutku brez razmišljanja. Pri besedi mora pes vedno premisliti kaj pomeni.

Druga prednost klikerja je ta, da smo z njim lahko veliko bolj natančni pri označevanju pravilnega vedenja. Isti trenutek ko kliknemo, pes takoj ve, da sledi nagrada.

Tretja prednost je ta, da je zvok klikerja vedno enak. Naše besede so redkodkaj enake. Pogosto se razlikujejo v hitrosti, glasnosti ter višini tona zaradi nihanja našega razpoloženja.

Razliko med klikom in besedo lahko ponazorimo s prometno prispodobo. Ko zagledamo prometni znak, takoj vemo kaj pomeni. Predstavljajte si, da bi namesto prometnih znakov brali table z dolgimi napisi kot npr. “Prednostno križišče z zavojem v desno. Eden ali več zaporednih ovinkov prvi v levo.” Vožnja bi bila veliko bolj naporna.

 

Kdaj uporabljati kliker?

Ugotovili smo, da je učenje s klikerjem hitrejše in lažje. Zato je priporočljivo uporabljati kliker pri učenju novih vaj ali izboljševanju izvajanja že naučenih vaj. Vaje, ki jih pes že dobro obvlada, lahko potrdimo tudi z besedo »Ja, to, priden…«.

Delo s klikerjem v praksi si lahko ogledate v videu Primer uporabe klikerja pri učenju trikcev.

Call Now Button