Sobna čistoča vašega psa

Sobna čistoča vašega psa

Ena prvih stvari, ki jo moramo naučiti pasjega mladička, je sobna čistoča. To pomeni, da ga navadimo, da potrebe opravlja zunaj in ne v stanovanju. Tega se je potrebno lotiti čimprej, saj bo veliko težje, če se bo že navadil lulati kjerkoli. Dober vzreditelj bo mladičkom že v laglu omogočil, da bodo zapuščali kotišče in opravljali potrebo na travi. Vsekakor pa se moramo mi tega lotiti prvi dan, ko kuža vstopi v naš dom.

Recept za sobno čistočo je preprost, a zahteva čas in veliko mero doslednosti z naše strani. Kar najmanjkrat se mora zgoditi, da kužku uide tam, kjer mu ne bi smelo. Da bi to dosegli, moramo kužka vsakič, takoj, ko se zbudi, med igro, 15 minut po hranjenju ali pitju, in takoj, ko postane nemiren in daje občutek, da išče prostor, kjer bi se lahko olajšal, peljati na mesto, kjer želimo, da opravi potrbo. Prve tedne moramo biti pripravljeni tudi na nočno vstajanje in sprehajanje. Takoj, ko na željenem mestu opravi potrebo, ga prisrčno pohvalimo in nagradimo. Če mu bomo sproti še govorili LULAJ ali KAKAJ, ga bomo kmalu naučili, da bo potrebo opravljal na povelje.

Najbolje bo, da psička že od začetka navajamo na opravljanje potrebe na travi. Če smo v hiši ali pritličnem stanovanju je to lažje, če živimo v stolpnici pa večkrat ni izvedljivo, da bi psa pripeljali do trave, preden bi mu ušlo. V takem primeru lahko za prve tedne nekje v stanovanju pripravimo prostor, kamor naj bi kuža hodil na stranišče. Tla tu obložimo s časopisnim papirjem, plenico, ali pa na podlogo damo umetno travo. Psička vedno odnesimo na določeno mesto in ga pohvalimo, če bo potrebo opravil.

Če psičku uide v stanovanju, se ne smemo jeziti ali ga kaznovati. Spodrsljaj spregledamo in poskrbimo, da ga bomo naslednjič pravočasno peljali ven. Psički radi poiščejo podlago, ki dobro vpija, zato je dobro, da za prve mesece umaknemo tepihe iz sob, v katerih se giblje pes.

Mladiček še ne zna potrpeti, da ga peljemo ven, potrebo opravlja na približno tri ure. Mi moramo poskrbeti, da mu bomo v tem času omogočili dostop do primernega mesta za opravljanje potrebe. Ko kužka ne moremo imeti pod nadzorom je dobro, da je v kletki, saj načeloma psi ne želijo onečediti svojega ležišča in bo tako veliko verjetneje počakal, da ga bomo peljali na sprehod.

Z doslednostjo in vztrajnostjo bomo psička naučili sobne čistoče v manj kot enem mesecu. Več kot bo mladiček sam in brez nadzora, dlje bo trajalo, da se navadi reda.

Call Now Button