Pozornost, temelj vsakega pasjega šolanja.

Pozornost, temelj vsakega pasjega šolanja.

Pozoren pes je ubogljiv pes. Pozornost je osnova, ki jo moramo zgraditi, preden od psa lahko pričakujemo, da nas bo ubogal. Pes se na naša povelja ne bo odzival, če bo usmerjen v dogajanje v okolju. Deloval bo, kot da nas ne sliši. Ko pa je pes usmerjen v nas, nas spremlja s pogledom, pa lahko od njega zahtevamo praktično karkoli. Lahko ga naučimo vseh mogočih vaj in smo prepričani, da nas bo upošteval.

Pozornost je treba graditi počasi in vztrajno. Najbolje je, da smo vedno v pripravljenosti, da psa, ko nas pogleda, potrdimo in nagradimo. Tudi ko opravljamo razna hišna opravila in na sprehodih, poskrbimo, da bo pes za pozornost do nas nagrajen. V žepu imejmo kakšen priboljšek in ga za pogled nagradimo. Če bomo to redno izvajali, bomo zelo hitro dobili zelo pozornega pasjega spremljevalca.

Postopek učenja pozornosti:

Prvih učnih ur se lotimo v mirnem okolju brez motenj. Najboljša je domača dnevna soba.. Tako obstaja večja možnost, da nas bo pes pogledal in da bo začetno učenje potekalo tekoče.

V rokah, ki prosto visijo ob telesu imamo kliker in priboljške. Ne delamo ničesar in mirno stojimo.

Ko nas pes pogleda v oči, kliknemo in mu damo priboljšek.

Spet stojimo mirno in ne delamo ničesar.

Ko nas pes spet pogleda, kliknemo in mu damo priboljšek.

Vajo ponavljamo 3-5 minut.

Od psa ne zahtevamo ničesar. Lahko sedi, leži ali se giblje. Važno je, da nas gleda v oči.

Ko smo zadovoljni s pozornostjo (v okolju brez motenj) lahko postopoma dodajamo motnje (različni predmeti in igrače po tleh, hrana,…) ali pa delamo v okolju, kjer so že prisotni moteči dejavniki (ulica, travniki,… ). Pomembno je, da moteče dejavnike dodajamo postopoma, saj le-ti delujejo po principu magneta. Bližje kot so motnje, težje se jim bo pes uprl. Zato začnemo na večji razdalji in se motnjam počasi približujemo.

Na koncu, ko pes vajo pozornosti že obvlada dodamo povelje. Najbolj praktično je, če je povelje kar ime psa.

Call Now Button